Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny představují spolu se sacharidy a tuky jednu ze tří základních živin, tzv. makroživin. Bílkoviny zastávají v těle celou řadu funkcí, jsou stavebním materiálem buněk a tkání, jsou ve svalech, tvoří složky imunitního systému, podílejí se na regulačních procesech. Z denního příjmu energie by měly bílkoviny tvořit 15–20 %, příp. se také uvádí doporučený příjem bílkovin 0,8–1,2 g/kg tělesné hmotnosti. Dostatečný příjem bílkovin je významný při hubnutí pro zachování svalové hmoty a mají také vysokou sytící schopnost. Zdroje bílkovin jsou jak živočišného (maso, sýry, tvaroh, vejce), tak rostlinného původu (luštěniny, obiloviny). Jednou z reformulací je zvýšení obsahu bílkovin v potravinářském výrobku, např. proteinové jogurty.

Tip: Maso obsahuje zhruba 20 % bílkovin. 150 g steaku svému konzumentovi tedy přinese 30 g bílkovin. 200 g uvařené čočky či fazolí nám pak zajistí 20 g bílkovin.