Označování potravin je jedním ze způsobů, jak spotřebiteli zprostředkovat informace o potravině, kterou chce koupit, a umožnit mu tak výběr ze širokého spektra výrobků, které se v současné době vyskytují na trhu. Dnešní spotřebitel chce těžit z této široké nabídky potravin stejně tak jako z jedinečného množství informací o potravinách, a to zejména s ohledem na to, aby byl schopen zjistit, zda jeho strava je dostatečně vyvážená. Z toho důvodu také mnoho moderních etiket na potravinách obsahuje detailní informace týkající se obsahu živin.

Průzkumy ukazují, že spotřebitelé při nákupech informace na etiketách čtou a využívají je při svém rozhodování. Více než 60 % spotřebitelů si prohlédne minimálně přední stranu obalu, zatímco méně než 15 % se zabývá informacemi uvedenými i na dalších stranách. Méně než jedna třetina konzumentů uvádí, že si přečtou na obalu i výživové informace. Na tato zjištění navazují právní předpisy týkající se označování potravin, které jsou v současné době v EU přijímány.

V roce 2011 bylo v Úředním věstníku Evropské unie publikováno nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které stanoví jednotná pravidla pro označování potravin v Evropské unii. Nařízení naleznete zde.

Aktuálně