Cukry
Cukry jsou podskupinou sacharidů, které představují spolu s bílkovinami a tuky trojici základních makroživin. Cukry jsou tzv. jednoduché sacharidy, které se vyznačují sladkou chutí. Nejběžnější je sacharóza (cukr z cukrové řepy nebo cukr třtinový), laktóza (mléčný cukr), fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). Přidané cukry by měly tvořit maximálně 10 % z denního energetického příjmu. Při příjmu 2 000 kcal je to 50 g. Takové množství je obsaženo např. v 0,5 l slazeného nealkoholického nápoje. Nadměrná konzumace slazených nápojů, ochucených mléčných výrobků, slazených snídaňových cereálií, jemného a trvanlivého pečiva (např. plněné oplatky, koblihy apod.), cukrářských výrobků, zmrzliny, čokolády a cukrovinek vede k nadváze a obezitě a je také příčinou zubního kazu. Jedním z cílů reformulací je snížení obsahu cukrů v potravinách.
Kromě jednoduchých sacharidů existují tzv. sacharidy složené neboli polysacharidy. Jejich zdrojem jsou přílohy jako brambory, rýže, těstoviny, obiloviny (bulgur, kroupy aj.) a luštěniny. Doporučený příjem celkových sacharidů tvoří 50–55 % z denního příjmu energie.
Tip: Sacharidy jsou někdy nesprávně označovány jako uhlohydráty nebo uhlovodany.