Energie v potravinách
Zdroji energie je trojice makroživin – bílkoviny, sacharidy a tuky. Vysoký obsah energie má také alkohol. Energie se uvádí v kilokaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ). Zatímco gram bílkovin nebo sacharidů přináší 4 kcal, tuky mají 9 kcal/g a alkohol 7 kcal/g. 1 kcal je 4,2 kJ. Vyrovnaná energetická bilance znamená, že kolik energie člověk přijme, tolik vydá, a tak ani nehubne, ani netloustne. Ideální je stanovit optimální hodnotu pro příjem energie individuálně, protože ji ovlivňuje mnoho faktorů, hlavně pohlaví, věk, výška, hmotnost, úroveň fyzické aktivity, ale také historie vývoje hmotnosti, nemoci a léky, které člověk užívá. Orientačně se uvádí doporučený příjem energie 2 000 kcal. Pro hubnutí je potřeba nastavit tzv. negativní energetickou bilanci, kdy je nižší příjem než výdej, a tělo tak musí část energetického výdeje hradit z vlastních tukových zásob. Vzhledem k vysokému procentu populace, které trpí nadváhou a obezitou, je jedním z cílů reformulací snížení energetického obsahu potravinářských výrobků.