Nasycené mastné kyseliny
Mastné kyseliny se na základě své struktury dělí na nasycené (NMK) a nenasycené, které se dále dělí na mononenasycené (MMK; obsahují jednu dvojnou vazbu) a polynenasycené (PMK; obsahují více dvojných vazeb). Mezi polynenasycené mastné kyseliny patří i esenciální mastné kyseliny (tělo si je nedokáže vyrobit, musí být přijímány stravou) ze skupiny omega-3 a omega-6. Zatímco PMK, obsažené hlavně v rostlinných olejích a rybím tuku, mají příznivý vliv na srdečně-cévní systém, NMK, které se nacházejí převážně v živočišných tucích, ale také v kokosovém a palmovém oleji, přispívají ke vzniku aterosklerózy a tím i vzniku srdečně-cévních onemocnění. Doporučený příjem NMK je maximálně 10 % denního energetického příjmu. Reformulace usilují o změnu složení tuků v potravinách ve prospěch PMK na úkor NMK.