Na letošní v pořadí již šesté výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se konala dne 15. září 2022 vystoupila řada odborníků. Jednalo se o doprovodou akci českého předsednictví v Radě EU.
Záštitu nad konáním konference převzali:
ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula,
ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR,
a předseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
a ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. v rámci Předsednictví České republiky v Radě EU 2022
V úvodu vystoupila a přivítala přítomné Ing. Hana Langrová, předsedkyně Platformy pro reformulace, která po celou dobu konferenci moderovala. Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR následně uvítala přítomné a uvedla, že v loňském roce jsme se zaměřili na roli výrobců potravin v rámci zdravého životního stylu a budoucnost reformulací. Uvedli jsme také novou databázi reformulovaných potravin a nápojů, jako jednu z cest, jak přiblížit reformulované tedy vylepšené výrobky spotřebitelům a vyhlásili výsledky 8. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku. I v těchto činnostech nadále pokračujeme. Doplnila, že všechny aktivity výrobců potravin jsou záslužné, ale zásadní je, aby s nimi spotřebitel uměl naložit. Důležitá je právě edukace spotřebitele. Z průzkumů zaměřených na značení potravin stále vyplývá, že nutriční a výživová gramotnost spotřebitelů není uspokojivá:
- Spotřebitele mají mnohdy jen kusé informace o konkrétních výrobcích a jejich složení
- Neví, jaké informace jsou povinné, jaké dobrovolné a jak s nimi dále naložit
- Neumí vyhodnotit výživové údaje, které najdou na obalech potravin
- Úroveň znalostí o výživě a potravinách obecně je stále nedostatečná
Potravinářská komora ČR dále realizuje mnoho aktivit a projektů, které pomáhají spotřebitelům více se orientovat ve správném životním stylu a výběru potravin, pomáhá výrobcům zlepšovat složení potravin a jejich označování na obalech, formuluje dobrovolné závazky potravinářů, podporuje inovace a reformulace potravin formou soutěží, vydává publikace letos např.:Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumět.
Prezentace a přednášející v I. bloku POTRAVINY PRO SPOTŘEBITELE: předsedkyně Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory
Úvodem ministr zemědělství, Ing. Nekula pozdravil účastníky konference prostřednictvím videa. Těší ho zájem o tuto konferenci a uvedl, že reformulace jsou jednou z cest, jak předcházet civilizačním chorobám. Téma zhodnotil jako důležité. Následně vystoupili zahraniční hosté z Itálie a Francie, kteří představili jejich výživovou politiku a představili a zhodnotili výživové systémy, které se dostávají do popředí zájmu (NutriScore, NutrInform Battery) a pomáhájí spotřebitelům s výběrem potravin. Vliv potravin na zdraví dále představila paní profesorka Adámková, ukázala příklady potravin, které jsou vhodné/nevhodné pro danou skupinu spotřebitelů. Potraviny máme vhodné/nevhodné, nikoliv "zdravé/nezdravé". Příspěvkem přispěla také náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví - hlavní hygienička ČR Svrčinová, která se zaměřila především na prevenci a aktivity orgánů ochrány veřejného zdraví
Aktivity resortu zemědělství v oblasti výživy | Ing. Zdeněk Nekula / ministr, Ministerstvo zemědělství |
Výživa, značení a informace, které pomáhají spotřebitelům porozumět etiketám potravin | Prof. Marco Silano / Italian Higher Institute of Health |
Francouzský národní program pro potraviny a výživu: nástroj pro zlepšení kvality potravin a podporu výběru spotřebitelů | Marie-Christine le Gal / Agricultural Counsellor Poland, Hungary, Estonia, Latvia, Lituania, Slovakia, Czech Republic |
Potraviny a zdraví | prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. / místopředsedkyně, Výbor pro zdravotnictví PSP ČR a přednostka, Pracoviště preventivní kardiologie, IKEM, Praha |
MUDr. Pavla Svrčinová, Ph.D. / náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví - hlavní hygienička ČR |
Ve druhém bloku konference představily autorky novou publikaci PK ČR a ČTPP "Výživové údaje na obalech potravin - jak je číst a jak jim rozumět". Tento blok se zaměřil především na význam vzdělávání v oblasti výživy. V této návaznosti bylo poukázáno na to, jak informace na obalech ovlivňují jídelníček spotřebitele a jakou formou může spotřebitel získat adekvátní nutriční návyky a jak ho motivovat ke zdravému životnímu stylu. Tohoto bloku se zhostili nutriční terapeutky, které prezentovaly především zkušenosti z praxe.
Prezentace a přednášející v II. bloku EDUKACE, VÝŽIVA A SPOTŘEBITEL: předsedkyně Mgr. Věra Andrášková, Sekce nutričních terapeutů ČAS, Masarykův onkologický ústav Brno
Výživové údaje na obalech potravin - jak je číst a jak jim rozumět | Mgr. Věra Andrášková / Sekce nutričních terapeutů ČAS, Masarykův onkologický ústav Brno a Mgr. Aneta Sadílková / Sekce nutričních terapeutů ČAS, 3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze |
Jak informace na obalech ovlivňují jídelníček spotřebitele | PhDr. Iva Málková / zakladatelka, STOB |
Vzdělaný spotřebitel vzácně pacientem v ambulanci nutričního terapeuta | Mgr. et Mgr. Martina Kollerová / členka výkonného výboru, ČANT, ambulantní a klinická nutriční terapeutka Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha |
Získání adekvátních nutričních návyků aneb motivace ke zdravému životnímu stylu v praxi | Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D. / Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity Obrany, Hradec Králové, FÉR potraivna, Aliance výživových poradců ČR |
Třetí blok se zaměřil na výživu a vzdělávání u dětí. Tohoto bloku se účastnili zástupci MŠMT, kteří nastínili účastníkům pohled na vzdělávání dětí k potravinám, výživě a zdravém životním stylu v edukačním procesu. Představena byla také edukativní soutěž PK ČR a ČTPP "V rytmu zdraví" zaměřená na děti. Uplatnění tohoto projektu ve školském systému představila konkrétní ZŠ, která je součástí tohoto projektu. S problematikou výživy dětí účastníky seznámila také nutriční tereapeutka, Věra Boháčová, která se této problematika věnuje již dlouhodobě.
Prezentace a přednášející v III. bloku EDUKACE, VÝŽIVA A DĚTSKÁ POPULACE: předsedkyně Ing. Hana Langrová, předsedkyně, Platforma pro reformulace
Výživa, potraviny a zdravý životní styl v edukačním procesu. Podpora vzdělávání dětí |
Ing. Ilona Vaculová / Odbor podpory a řízení regionálního školství, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy |
Edukativní soutěž V rytmu zdraví, Konkrétní příklad vzdělávání v oblasti výživy na základní škole |
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. / vedoucí oddělení pro vědu, výkum a inovace, PK ČR a Mgr. Kateřina Šmídová / učitelka, ZŠ T.G. Masaryka Poděbrady |
Výživa dětí a dospívajících, jakou formou motivovat a edukovat - zkušenosti z praxe |
Věra Boháčová, DiS / místopředsedkyně Sekce výživy a nutriční péče, vyučující - SVOŠZ MEDEA, s. r. o., vyzivadeti.cz |
Čtvrtý blok se věnoval výrobcům a jejich strategiím, závazkům v oblasti výživy. Pozornost byla věnována také projektům společností, které cílí na vzdělávání spotřebitelů o vyváženém životním stylu.
Prezentace a přednášející v IV. bloku VÝROBCI A SPOTŘEBITEL: předseda Ing. Tomáš Potůček, vedoucí jakosti a bezpečnosti potravi, Bidfood Czech Republic s. r.o.
Vzdělávání spotřebitelů o vyváženém životním stylu z pohledu Nestlé | Ing. Markéta Veverková /NHW Specialist, Nestlé Česko, s. r. o. |
Reformulace s rozumem | Ing. Jan Teplý, MBA / ředitel obchodu, marketingu, nákupu a výzkumu a vývoje, Madeta, a. s. |
Příležitosti pro nutričně hodnotné reformulace i inovace | Ing. Martin Jahoda / majitel spoelčnosti, Emco, spol. s r. o. |
Reformulace výrobků z masa | Ing. Tomáš Potůček / vedoucí jakosti a bezpečnosti potravin, Bidfood Czech Republic s r.o. |
NutriCheq - nástroj pro screening výživy batolat | Mgr. Monika Ihnatková / Public Affairs Manager CZ, Danone, a. s., členka dozorčí rady nadačního fondu 1000 dní do života |
Závěrem se všichni účastníci shodli na 4 hlavních myšlenkách/poselstvích této konference – že trvalá edukace spotřebitelů každého věku je nezbytná, zrovna tak jako vzájemná spolupráce, názorový kompromis a společná klíčová témata/jazyk všech zúčastněných resortů (MZd, MZe, MŠMT, Asociace, odborná veřejnost, …) a v neposlední řadě šíření relevantních a vědecky podložených informací způsobem, který bude přizpůsoben věku spotřebitele.
Účastníci se mohli v předsálí seznámit s výrobky, které byly oceněny v rámci soutěže PK ČR o nejvíce inovativní potravinářský výrobek a mohou být označeny logem Reformulace roku - upoutávka běžěla jak ve foyer, tak přímo v hlavním sále. Z konference si účastníci mohli také nejen ochutnat, ale také odnést vzorky oceněných reformulovaných výrobků:
a) reformulace roku (v kategorii se zúčastnily jen střední a velké podniky) jako nejlepší výrobek byla vyhodnocena skupina výrobků
Albert Česká republika, s.r.o.
Mlynářská řada pečiva zahrnující:
Chléb mlynářský žitný 500 g
Rohlík mlynářský žitný 60 g
Mlynářská veka 400 g
dále byly oceněny společnosti s výrobky:
BEAS, a.s. (skupina) Koláč light s tvarohovo-jablečnou náplní
Koláč light s tvarohovo-ovocnou náplní
Beskydské uzeniny, a.s. Dušená šunka se sníženým obsahem soli
Beskydské uzeniny, a.s. Šunkové párky se sníženým obsahem soli
Emco spol. s r.o. Super Emcotella 200 g
Mattoni 1873 a.s. Dobrá voda citron máta
Nestlé Česko s.r.o. Nestlé Fitness Honey & Almond cereální tyčinka 23,5 g
Souběžně s konferencí probíhala také tisková konference.
Účastníci se v průběhu konference seznámili s novou publikací ČTPP pod názvem "Výživové údaje na obalech potravin - jak je číst a jak jim rozumět". Na stránkách brožury se tak dočetli o roli jednotlivých živin, a to jak makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky), tak také vitaminů a mikronutrientů (minerální látky, stopové prvky), jejich zdrojích a vlivu na organismus. Po přečtení brožury měli možnost získat náhled, jaké potraviny a jak vhodně kombinovat, aby strava byla pestrá a zároveň odpovídala zásadám pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu.
Děkujeme všem firmám, které sponzorsky vypomohly finanční částkou, věcným darem nebo jinou formou podpory:
Philip Morris ČR a.s.
Coca-Cola Czech Republic
Mattoni 1873
Nestlé Česko
Odkaz na vysílání najdete ZDE
Těšíme se na vaši účast znovu příští rok v září !
Článek bude průběžně doplňován